Legetøj med ‘indbygget forældretid’ kan blive årets store gavehit

Hvert år i november udgiver legetøjskæden BR årets julekatalog, Ønskebogen. Og i mange hjem er det en fast del af juleforberedelserne, at børnene bladrer de glittede sider igennem og sætter kryds ved deres største ønsker. Intet nyt her, men i år er det alligevel en smule anderledes. I år har nogle af siderne med legesager nemlig måtte vige pladsen for at give plads til et juleeventyr om den lille nissepige Edith. Hertil kommer, at BR i år præsenterer en hel række af legesager, der stimulerer børnenes kreativitet, skabertrang og nysgerrighed og som i flere tilfælde kræver, at mor eller far bliver en del af legen. Denne type af legetøj med indbygget forældretid kan blive årets store gavehit, spår BR.

Tanken med det indbyggede juleeventyr er, at historien, som udfolder sig, kan skabe rum for helt gammeldags, analog sofahygge med højtlæsning, så børn og forældre kan tage en pause fra iPads, stres og jag. Om juleeventyret, som er skrevet af Carl Quist-Møller og illustreret af Teddy Kristensen, siger Anne Britt Nyegaard, senior manager hos BR Legetøj.

“Vi har valgt at give Ønskebogen ekstra værdi for den travle familie ved at tilbyde et hyggeligt eventyr, der strækker sig gennem bogen og som skal opfordre familien til at samles om højtlæsning. Selvfølgelig skulle vores allesammens Fætter BR være med i historien med nissepigen Edith og hendes rensdyr Rudolf, så de alle tre kan sætte gang i juleløjerne. Nissepigen Edith er i øvrigt døbt efter Edith Rasmussen, som sammen med Børge Rasmussen stiftede BR. Det er en fin, lille historie fuld af julestemning, som vi tror, børnefamilierne vil få noget ekstra ud af – ung som gammel.”

Bagedyst, krealeg og laboratorieeksperimenter med far og mor

Men eventyret om nissepigen Edith og Fætter BR er ikke det eneste nye i årets Ønskebog. I år har BR nemlig også sat ekstra fokus på en ny kategori af legetøj, som kræver forældrenes involveringen i legen. Eksempelvis et chokolade-kit, som gør det muligt at lave sine egne chokoladeæg med overraskelser inden i. Men mor eller far skal hjælpe med at smelte chokoladen, så den får den rigtige temperatur, og ingen nysgerrige barnefingre brænder sig. I samme boldgade er et kage-bage-sæt, der også lægger op til kreative udfoldelse i køkkenet med mor eller far på sidelinjen eller måske endda en regulær bagedyst.

Ønskebogen rummer også legetøj, som lader børnene udvikle deres kreative sider eller blive klogere på verden – på egen hånd eller med hjælp fra en voksen. Eksempelvis en symaskine, en keramikdrejeskive, et laboratoriesæt, et krystalsæt eller et teleskop- og mikroskopsæt, der lægger op til nysgerrige snakke om planeter, stjerner og alt det, man ikke kan se med det blotte øje.

Og ifølge Anne Britt Nyegaard er tendensen klar: “Vi oplever, at produkter inden for Science and Explore er på fremmarch – det er noget, som engagerer både forældre og børn og gør læring både sjov og håndgribelig. Inden for Science and Explore er der både produkter, som i princippet ikke kræver forudgående kendskab, men som man kan gå lige til, og mere avancerede produkter, der kræver, at barnet er gammel nok til at følge specifikke instruktioner, eller at mor eller far tager del i legen.”

“Heldigvis er det sjældent svært at lokke de voksne med i legen. For forældrene er det nemlig også sjovt at genfinde den barnlige nysgerrighed og lære sammen med børnene. Der er med garanti mange, som selv var dybt fascinerede af stjerner og planeter som barn, lige som der er en lille kemiker gemt i mange af os. Samtidig er mange forældre meget opmærksomme på værdien af, at børnene udvikler deres kreativitet og lærer om verden allerede fra en tidlig alder, ” tilføjer Anne Britt Nyegaard.

Forældretid er en mangelvare
Ifølge familieekspert Charlotte Højlund er tid med forældrene er noget, som mange børn savner i hverdagen, og derfor er aktiviteter, hvor børnene oplever nærvær med forældrene, godt for både store og små.

“Undersøgelser viser, at mange børn savner nærvær med forældrene, så alt der kan anspore børn og forældre til at lave noget sammen, er godt. Om det så er at lege bagedyst og lave chokolade eller at smøre madpakker og ordne vasketøj.”

“Der bliver talt meget om, at nutidens børn bruger meget tid foran skærmen, men faktisk er forældrene mindst ligeså så slemme som børn til at sidde med telefon, iPad eller computer. Så det er super, hvis børn og voksne kan mødes i legen, men det kan også sagtens bare være almindelige dagligdagsting, vi mødes om. Det skal helst ikke være sådan, at det fine, nye legetøj, bliver endnu en ting, der pirker til forældrenes evige dårlige samvittighed over ikke at slå til og være nærværende i dagligdagen,” lyder det fra Charlotte Højlund, der selv er mor til syv og forfatter til bogen ‘MOAR! Sådan får du hvilepuls i hverdagen’.

Ønskebogen fra BR lander i disse dage i postkasser rundt om i Danmark.

Fakta om Ønskebogen

  • Ønskebogen er BR’s store julekatalog, som hvert år siden 1970 er blevet husstandsomdelt i Danmark
  • I år er der sendt flere end 6 mio. kataloger ud i hele verden
  • I år er Ønskebogen på 100 sider